yavru labrador bakımı

Yavru Labrador Bakımı Nasıl Yapılır ?

En sonunda karar vererek kendinize uygun Labrador Yavrusu sahibimi oldunuz. Kendinize dost edinmiş olduğunuz yavru köpeğinizin bakımı hakkında detaylı bilgileri sizler için derleyip toparladık.

Konuya başlamadan önce uzunca bir süre burada olacağınız için rahatlayın sevdiğiniz bir içeceği kahve veya çayınızı doldurunuz. Keyifli bir şekilde ömür boyu sizlerle dostluk yapacak küçük arkadışınızın bakımı ve sizlerin hayatlarını kolaylaştırıcak ip uçları olan makalemizi okumaya başlayınız.

yavru labrador bakımı
yavru labrador bakımı

Sizler için toparlamış olduğumuz bu uzun makale yavru labrador bakımı için gerekli olan bütün bilgilendirmeler bulunmaktadır.  Uzun diye üstü kapalı bir şekilde okumayınız lütfen makaleyi tam anlamıyla okuyarak anlayınız.

Yavru köpeğiniz için çok önemli olan bir noktayı atlayarak okuyabilirsiniz.

Sizlere Kolay Gelsin…

Öncelikle köpeğimizin eve ilke geldiği güünden itibaren neler yapmanız gerektiğini paylaşlım

EVİNE HOŞ GELDİN YAVRU KÖPEK Tebrikler!

Yavru Labrador Bakımı

NELERE İHTİYACINIZ OLACAK?

Minik yavru köpeğiniz evinize geldiğinde, onun için elinizin altında bulunması gereken birkaç şey vardır.

KULÜBE

Yavru köpeğiniz için almanız en önemli şeylerden biri, kendi evi olarak benimseyeceği bir kulübedir. Yavru köpeğinizi kulübede uyumaya ve kalmaya alıştırarak kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Kulübe, eğitim için de önemli bir araçtır ve köpeğiniz için kendine ait hissedeceği küçük bir sığınak sağlar. Kulübe seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

yavru labrador bakımı

• Telden veya plastikten yapılmış kulübeleri tercih edebilirsiniz ama asıl önemli olan kulübe içinde köpeğinizin ayakta durmasına ve dönebilmesine yetecek kadar yer olduğundan emin olmanızdır.

• Kulübe köpeğin bir ucunda tuvaletini yapabileceği, diğer ucunda ise uyuyabileceği kadar büyük de olmamalıdır.

• Köpeğiniz büyük bir ırk ise, o zaman ya ebadı köpeğin büyüklüğüne göre ayarlanabilen bir kulübe ya da hayatı boyunca kullanabileceği 2 veya 3 farklı ebatta kulübe alabilirsiniz.

• Kulübenin uygun bir havalandırması olmalıdır. Fakat deliklerin, köpeğin kafasını ya da patilerini sıkıştıramayacağı kadar küçük olmasına dikkat edilmelidir.

• Kapı, güvenli bir şekilde kilitlenmelidir.

• Köpeği sıcak tutmaya yardımcı olması için, kulübenin içine battaniye veya yastık koyabilirsiniz. Köpeğinizin evde eğitilmemiş ya da çiğneme eğilimi olması halinde tedbirli davranmanız gerekir. (Kullanılan malzeme güvenli ve temizlenmesi kolay olmalıdır.)

• Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde kulübeyi hazırlamış olun.

• Kulübeyi temizlemesi kolay ve ayakaltında olmayan bir yere koyun. Ancak köpeği dışlamayın. Kulübeyi, yavru köpeğinizin bir yandan evde olup biteni izleyebileceği, bir yandan da kendini, kendine özel olan yerinde, güvende hissedebileceği bir tarafa koyun.

TASMA VE KAYIŞ

Köpeğinizi vakit kaybetmeden tasma takma fikrine alıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca kayış ile dolaşması onun güvenliği için en iyi olandır. Yavru köpeğinizin ilk tasma ve kayışı, hafif naylon veya deriden yapılmış olmalıdır.

Tasmanın büyüklüğünü belirlemek için, boynunu ölçtükten sonra saptadığınız uzunluğa 5 cm eklemelisiniz. Yavru köpeğinizin tasmasına sığdığından emin olmak için tasmayı sık sık kontrol edin. Yavru köpeğiniz yaşlandıkça, örgülü pamuk ya da tokalı, güvenli deri bir kayışa ihtiyacınız olacaktır. Eğitim ve gezi konusunda kullanmak için ideal olan, 2 metre uzunluğundaki kayıştır.

KÜNYE YA DA ÇİP

Köpeğinizin evin dışında dolaşması ve güvenli bir şekilde dönmesi için, bir künye ya da mikroçip gereklidir. Köpeğinizi, tasmasında sürekli künye bulundurarak güvenlik altına alabilirsiniz. Künyenin yavru köpeğinizin adını, sizin adınızı, adres ve telefonunuzu (alan kodunu da içerecek şekilde) içerdiğinden emin olun.

Veteriner hekiminize ya da bir evcil hayvan bakım uzmanına danışarak, köpeğinizin tanınması için, derisinin altına elektronik bir mikroçip yerleştirme yöntemini de kullanabilirsiniz.

MAMA VE SU KABI

Hem temizlenmesi kolay hem de devrilmeyecek kadar ağır olan mama kaplarını tercih edin. Bu size şaşırtıcı gelebilir ancak bazı köpeklerin plastiğe karşı alerjisi vardır. Dolayısıyla, güvenlik için ikili paslanmaz çelik kaplar tavsiye edilir. Yavru köpeğinizin mama kabını her gün yıkamayı unutmayınız.

TÜYLERİNİ TARAMAK İÇİN İHTİYACINIZ OLANLAR

Başlangıçta yavru köpeğinize haftalık tüy bakımı uygulayın. İhtiyaç duyacağınız tarama aletleri, yavru köpeğinizin tüylerine göre seçilir. Kısa tüylü bir köpeği doğal kıl fırçasıyla, plastik tarakla ya da ele geçirilerek kullanılan tarak yardımıyla ta rayın.

Özellikle uzun tüylü ırklar için sağlam, büyük dişli ve muhtemelen dolaşmış olan tüyleri ayırmayı başarabilecek taraklar gerekir. Her iki ırk için de ayrıca birer tane pire tarağı edinilmelidir.

OYUNCAKLAR

Güvenli oyuncaklar yavru köpeğiniz için önemlidir. Oyuncaklar olmasaydı, önlerine çıkan her şey çiğnenecek potansiyel bir oyuncak haline gelebilirdi. Bunun yanında, bu oyuncaklar aynı zamanda alıştırma yapmaya yardımcı olur. Ayrıca yavru köpeğinizin çiğneme ihtiyacını gidermesi için güvenli bir yoldur.

Oyuncakları seçerken, özellikle yavru köpekler için uygun olmasına, parçalanmayacak, yırtılmayacak ve yutulmayacak cinsten olmalarına dikkat edin. Tavsiye edilmeyen oyuncaklar

• Köpeğiniz oyuncağı tamamıyla ağzına sokabiliyorsa; bu, oyuncağın çok küçük ve tehlikeli olduğu anlamına gelmektedir.

• İpli oyuncaklar saldırgan davranışa sebep olabildiği için tavsiye edilmemektedir.

• Sünger oyuncaklar ya da vidalı nesneler, düdük ya da yırtılabilen, yutulabilen diğer ek parçalar tavsiye edilmemektedir.

• Kırılabilen sert ve sivri uçlu ya da parçalı oyuncaklardan kaçının. Oyuncak OLMAYAN oyuncaklar

• Ayakkabılar, giysiler ve çoraplar oyuncak değildir. Yavru köpeğiniz, çiğnemesine izin verdiğiniz ayakkabılar ile çiğnemesi yasak olan ayakkabılar arasında ayrım yapamayacaktır.

• Yumaklar, iplikler, makaralar, lastik bantlar ve alüminyum folyodan yapılan toplar, selofan, şişe mantarı ya da bükülmüş teller oyuncak değildir. Ayrıca bu gibi nesneleri oyun aracı yapması halinde yavru köpeğiniz zarar görebilir.

• Çocuk oyuncakları, yumuşak plastik, kürk, yün, sünger ya da poliüretandan “yapılmaktadır. Yavru köpeğinizin bunlardan herhangi birini yutması halinde sindirim sisteminde problemler çıkabilir.

• Plastik torbalarla köpeğinizin oyun oynaması tehlikelidir. Oyun esnasında köpek, torbanın içine sıkışabilir ve nefes almakta güçlük çekebilir. Başka bir tehlikeli olasılık ise plastik parçalarını çiğneyip yutmasıdır. Güvenli oyuncaklar

• Büyük deriler, naylon çiğneme oyuncakları, sert plastik toplar genellikle eğlenceli ve güvenlidir.

• İçine mama koyabileceğiniz ve yavru köpeğinizin bulup çıkarabileceği küpler ya da toplar, yavru köpeğinizin ‘doğal’ araştırma davranışını da teşvik edecektir.

Labrador Yavrusu Bakımı

YENİ AİLESİNE NASIL DAVRANDIRMALI

Tüm aile fertlerine yavru köpeği nasıl kavramaları ve tutmaları gerektiğini gösteriniz. Her zaman bir elinizle poposundan diğer elinizle göğsünden tutun. Hiçbir zaman ön patilerinden ya da ense kökünden tutarak kaldırmayın. Yavru köpeğinizle sert bir şekilde oynamaktan ve onu sert bir şekilde tutmaktan kaçının. Kendi kendine size yaklaşmasına izin verin.

Kendini evinde hissetmesi ve oyun oynamak istemesi günler alabilir. Yavru köpeğinizi çok sıkıştırmayın. Onunla oynayın ancak ona uyuması İçin gereken zamanı da verin. Unutmayın ki yavru köpek sizden talimat, rahatlık ve koruma bekler.

Onun için her şey yenidir. Bu yüzden ilk başlarda oyunbaz ve canlı olmayabilir ama sabırlı olun. Onunla konuşun. İnsanların kelimelerini bilmezler ama kısa zamanda sizin sesinize ve komutlarınıza karşılık vermeyi öğreneceklerdir. Sık sık onunla konuşun ve ona her zaman için nazik davranın.

KÜÇÜK ÇOCUKLARA…

Çocukların çoğu yavru köpeklere bayılır. Yavru köpeklerde çocuklara… Ancak çocuklara yavru köpeklerin hassas, ilgi ve sevgiye ihtiyacı olan canlı varlıklar olduklarını öğretmeliyiz. En ufak bir çocuk bile yavru bir köpeğin yanında dev gibi kaldığı halde, en uysal köpeklerin dahi sivri dişleri olup korktuklarında kendilerini korumak amacıyla ısıra bildiklerini çocuklara hatırlatın.

Yavru köpeği çocuklara adım adım tanıtın, hatta yavrunun kendini daha güvende hissetmesi için yetişkinlerin dahi çocuklarla beraber yavru köpekle yerde oynamalarını sağlayın.

Çocuklara yavru köpeği doğru olarak nasıl kaldırıp tutacaklarını öğretin ve onlara köpeğin kuyruğunu ya da kulağını çekmemelerini, onu sıkıştırmamalarını ve ona vurmamalarını, ona karşı hızlı bir şekilde tehdit edici ses ya da hareketlerde bulunmamalarını hatırlatın. Yavru köpeklerle oynarken, küçük çocukların yanında daima bir yetişkin bulunmalıdır.

DAHA BÜYÜK ÇOCUKLARA…

Daha büyük çocuklara, yeni yavru köpeğin bakımı ve terbiyesi çerçevesinde bazı görevler verilebilir. Ancak anne ve baba bu sorumlulukların yerine getirilip getirilmediğini de kontrol etmelidir.

labrador yavrusu bebek
labrador yavrusu bebek

BEBEĞE…

Yeni bir yavru köpeği evinizdeki bir bebekle tanıştırmak, önlem alınmasını gerektiren, kritik bir durumdur. Bebeğinizi eve getirmeden önce eve, köpeğin araştırması için, bebeğin kokusunun sindiği bir parça giysi veya battaniye getirin.

Bebek, ailenin diğer üyelerinden daha değişik kokar. Köpeğin gözünde ne görüntüsü, ne hareketleri ne de sesi büyüklere benzer. İlk karşılaşmada yavru köpek ve bebek birbirlerinden dört-beş metre uzaklıkta tutulmalıdır ve her yeni karşılaşmada, 10 cm daha yaklaşmalıdırlar.

Durumu gözlemleyerek, yavru köpeğin bebeği ne zaman direkt olarak koklamasına izin vermeniz gerektiğini, dikkatle tespit etmeniz gerekmektedir. Bazen birbirlerine birkaç günde, bazense bir hafta sonra alışabilmektedirler. Yavru köpeği ve bebeği bir arada yalnız başlarına bırakmayın. Çoğu köpek bebeklere çabuk alışır. Ancak bazı köpekler alışmakta güçlük çeker.

Yavru Labrador Nasıl Bakılır

DİĞER HAYVANLARA…

Yavru köpeği evde yaşayan diğer hayvanlarla tanıştırırken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Yetişkin bir köpekle yavruyu tanıştırırken, her ikisinin de tasmalı olmasına özen gösterin. Gerçekten arkadaş olduklarına ikna olmadan onları kesinlikle yalnız bırakmayın. Eğer yavru köpeğinizi bir kedi ile tanıştırıyor sanız, kapıda telle ya da ağ yoluyla oluşturacağınız minik bir giriş kapısı hazırlayın. Bu, hayvanların tanışmasına fırsat verecektir.

Ayrıca, kedi, yavru köpekten kaçmak istediğinde evde sığınak bulmak için buradan kaçabilecektir. Diğer evcil hayvanınızın kedi ya da köpek olması fark etmez. Kıskançlığı önlemek için ona her zamankinden fazla sevgi ve şefkat göstermeyi unutmayın. Bunun dışında, yetişkin olan diğer hayvanınızın, yavru köpeği kabullenmesi için zorlamada bulunmayın. Birbirlerine kendi istedikleri şekilde alışmalıdırlar.

MİSAFİRLERE…

Yavru köpeğinizi misafirlerinize tanıtmak, onun sosyalleşmesi için önemlidir. Bu, onun yabancılardan korkmasını azaltır ve onu daha arkadaş canlısı yetişkin bir köpek yapar. Yavru köpeğinizi misafirinize tanıtırken, tasmasını ve kayışını kullanın. Böylece onun zıplamasını engellersiniz. Ona “Otur” komutunu verin ve pozisyonunu almasına yardım edin.

Misafirleriniz onunla selamlaşırken oturmaya devam etmesini sağlayın. Bu, onun bir selamlamayı nasıl sakince karşılaması ve kabul etmesi gerektiğini öğrenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, diğer yetişkin ve misafirlerden de ona nazik davranmaları ve konuşmaları yanında, onu doğru bir şekilde tutarak haklarına saygı göstermelerini isteyin.

YAVRU KÖPEĞİNİZLE İLETİŞİM KURMAK

Yavru köpekler ve erişkin köpekler üç farklı ses tonunu anlarlar. Bu ses tonları aşağıda anlatıldığı gibi kullanılırsa, iletişim sorunu yaşamazsınız. Kontrolünüzü kaybetmiş bir şekilde yavrunuza asla bağırmayın, bu yavrunun sizden korkmasına sebep olur.

Tiz Ton : Bu tonu diğer yavruların sesine benzer şekilde kullanın. Bu tonu yavrunuzu motive etmek için kullanın. “Gel” ya da “yat” gibi.

Gerçekçi (duygusuz) Ton : Bu tonu köpekler havlarken kullanırlar. Komut vermek için ideal bir tondur. Bu ton sizin çok sakin, kendinizden emin ve kontrollü olduğunuzu gösterir.

Kalın (pes) Ton : Bu ton hırlama, homurdanma gibidir ve anneleri bu tonu yavruları uyarmak ve tahammülünün kalmadığını göstermek için kullanır. Bu ton “hayır” ya da “ahh” gibi onaylamamayı göstermenin bir yoludur.

Yavru Labrador Bakımı nda dikkat etmeniz gereken önemli bir husus

YAVRU LABRADOR GÜVENLİĞİ İÇİN DAVRANIŞ EĞİTİMİ

Yavru Labrador ismine karşılık vermeyi (tepki vermek) ve çağrıldığında gelmeyi mutlaka öğrenmelidir. Bu durum, yavrunuza yapmaması gereken bir şeyi yapmaya başladığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağıra bilmeniz için çok büyük bir önem taşır. Sık sık yavrunun ismini kullanarak “gel” emrini yapın ve komutu övgü ile tamamlayın.

Bu yöntem, yavru köpeğinizin bu komutla ilgili olarak olumlu tecrübeler edinmesini sağlayacaktır. Açık havada her zaman yavrunuzu gözlem altında tutun. Yavru köpeğiniz dışarıda iken çit ile çevrili bir alanda ya da tasması takılı olmalıdır.

KEMİRME

Yavru köpeklerin kemirme problemi genellikle diş çıkarmaya, can sıkıntısına ya da strese bağlıdır ve bu durum yavru köpeğinizin doğasına yerleşmeden, bir an evvel, vazgeçirilmelidir. Yavru köpeğinize buz küpleri vermek, diş çıkarmasına yardımcı olur (yalnız buz küplerinin onun idrar kesesini dolduracağı ve bu yüzden tuvalet ihtiyacını gidermesi için bir yerin olmasının gerekeceğini unutmayın).

Güvenli kemirme oyuncaklarının temini yavru köpeğinizin can sıkıntısını azaltabilir. Böylece siz yanında olmadığınızda tehlikeli maddeleri kemirme sorunu olmayacaktır :

• Yavru köpeğinizi kabul edilebilir sınırlar dışında bir şeyi çiğnerken yakaladığınızda “Hayır!” ya da “Ahh!” diye bağırarak, uygunsuz davranışının üzerinden dikkatini çekmesini sağlayın.

• Yavru köpeğinizin dikkatini kemirme oyuncağının üzerine çekmeye çalışın. Güvenli kemirme oyuncağını kemirmeye başladığında yavru köpeğinizi tiz bir ses tonu ile ” iyi çocuk” diyerek takdir edin. Bu davranışı imtiyazlı olarak sergilemekten kaçının. Yavrunuzu ne zaman uygun oyuncağı çiğnerken görürseniz onu takdir edin ve övün.

• Evcil hayvan mağazalarında bulunan zararsız fakat tadı iyi ürünler kullanarak yavru köpeğinizin mobilyalarınızı ya da başka şeyleri kemirmesini engelleyin.

• Evcil hayvanınız için uygun ve güvenli ürünlerle ilgili olarak veteriner hekiminize danışın.

AĞLAMA VE MIZMIZLANMA

Yavru köpeğiniz sizi, ailesi ya da sürüsü olarak görür ve mümkün olduğunca sizinle birlikte olmak ister. Her ne kadar bazı zamanlar onu yalnız bırakmanız gerekli de olsa, bu onlar için stresli bir durum olacaktır. Çünkü yavru köpeğiniz sizin ne zaman döneceğinizden emin olamaz.

Endişelenebilir ve ağlayabilir, mızmızlanabilir uluyabilir (sürüsünü bulmaya çalışan bir kurt gibi).

Yavru köpeğiniz yalnızlıkla başa çıkabilmeyi öğrenmek için güven verilmeye ve övgüye ihtiyaç duyar. Yavru köpeğinize yalnız başına kalmayı öğretmeye, siz evde iken kısa zaman dilimlerinde kulübesinde yalnız bırakarak başlayın. Kulübesinde sessizce oturduğu zamanlarda onu takdir edin ve övün. Onu kulübesinin dışına çıkardığınız zamanlarda, onun bu durumu onu kurtarıyormuşsunuz gibi algılamasına izin vermeyin.

Çalışmadığınız günlerde kısa zamanlı dönemlerde evi terk edin. Bu zaman dilimlerini kademeli olarak artırarak onun kulübesinde yalnız başına kalması durumunu olağan hale getirin. Evden ayrılma ve eve dönüş anlarını büyük bir mesele haline getirmeyin. Bu durum yavru köpeğinizin endişe duygusunu destekleyecektir. Yavru köpeğiniz, sizin geliş ve gidiş zamanlarınızı tahmin edebilme yeteneğini geliştirecektir ve zamanla bunu öğrenecektir.

Yalnızlık olgusundan dikkatini çekmesi için ona güvenli oyuncaklar verin. Odada hafifçe çalan bir radyo bulundurmayı tercih edin. Böylece yavru köpeğiniz sesler duyacak ve kendini güvende hissedecektir.

OYUN OYNAMA

Yavru köpekler, günlük egzersizlere ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun, siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Bu onun sosyalleşme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Egzersizlerini destekler ve sizinle arasındaki bağların kuvvetlenmesini sağlarken yavru köpeğinizin bastırılmış enerjisinin de dolaylı bir biçimde boşalmasını sağlar.

Yavru köpeğiniz sizi burnu ile dürterek, pantolonunuzun paçasından çekerek ya da başı ile hareketler yaparak (kafası ve göğsü ile eğilme hareketleri gibi veya kalçasını kaldırma şeklinde) sizi oyuna çağırır. Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma ve takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir ve doğal içgüdülerini ifade edebilmesini sağlar. Aynı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlar da aynı şeyleri yapmaktan sıkılırlar. Bu yüzden çeşitlilik önermelisiniz ve farklı oyuncaklar temin etmelisiniz.

SOSYALLEŞME

Yavru köpeğinizi aile üyelerinizle, arkadaşlarınızla ve yabancılarla tanıştırın. Böylece her çeşit insanla iyi geçinmeyi öğrenir. Yavru köpeğinize bu insanların arkadaşça olduğuna dair güven verin ve onları uygun şekilde karşılayabilmesi için ona takviyelerde bulunun. Üstelik yavru köpeğinize, iyi davranışlarını desteklemek anlamında yeni insanlar ve farklı ilgiler sunmuş olursunuz.

Ayrıca yavru köpeğinizi farklı ortamlara da sokmalısınız. Onu yürüyüşe çıkarabilir, araba ile gezdirebilir ya da ailece yapılan bir pikniğe götürebilirsiniz. Yavru köpeğinizin güvenliği ve sorumlu bir evcil hayvan sahibi olabilmek için, her zaman tasma takma ve yavru köpeğinizin arkasından onun dışkısını temizlemek gibi kurallara uymalısınız.

yavru labrador bakımı

LABRADOR YAVRUSU SAĞLIĞI

Yavru köpeğinizin sağlığını korumak… Muhtemelen yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en sağduyulu ve önemli şey, onu düzenli olarak veteriner hekime götürmektir. Bir veteriner hekimle hemen iletişim haline geçmek büyük önem taşımaktadır.

Veteriner hekiminiz, yavru köpeğinizin büyüme sürecinde güvenilir bir arkadaş olacaktır. Yavru köpekler annelerinden süt emme vasıtasıyla bağışıklık kazanırlar, ancak sütten kesilmelerinin ardından bu bağışıklık azalmaya başlar. Düzenli veteriner hekimi ziyaretleri, yavru sütten kesildikten hemen sonra başlamalıdır. Yavru köpekler, köpek hastalıklarına karşı aşılanmalı ve periyodik olarak kurt ve diğer parazitlere karşı kontrol edilmelidir. Daha sonra da yıllık periyodik kontrolden geçirilmelidir.

SAĞLIKLI YAVRU KÖPEĞİNİZ

Köpeğinizin sağlıklıyken ve normal davranırken neler yaptığına dikkat edin. Bu şekilde hasta olması halinde değişikliği ya da veteriner hekimi tedavisi gerektiren bir durumu derhal fark edebilirsiniz. Gözler temiz ve parlak olmalıdır. Göz beyazlarında kırmızı ya da sarı renk bozulması olmamalıdır. Eğer herhangi bir bozulma, gözünün yaşlanması, kapanıklık ya da sağlıksız bir durum varsa, yavru köpeğinizi derhal veteriner hekime götürün.

Gözlerinin köşelerinde toplanan, hafif bir akıntı tabakası olağan bir durumdur. Bu akıntı, ılık suyla nemlendirilmiş bir pamukla temizlenebilir. Eğer yoğun bir akıntı varsa, veteriner hekiminize danışın. Kulaklar temiz, akıntısız ve kokusuz olmalıdır. Kulak sorunu yaşamaya daha müsait olan yavru köpeklerin (uzun tüylü ve sarkık kulaklı Cocker Spaniels gibi) kulaklarını haftada en az bir kere ya da daha sık kontrol edin. Kulağının hava almasını engelleyen fazla tüyleri kesin.

Kulak kanalı kırmızı, iltihaplı, sıcak, pis kokulu ve dokunmanıza karşı hassas ise veteriner hekiminize danışın. Veteriner hekiminiz size haftalık kulak temizi iğini önerebilir. Eğer bunu yaparsa, veteriner hekiminizden size bir temizleme çözümü sunmasını ve yavru köpeğinizin kulağını nasıl temizleyeceğinizi size göstermesini isteyin. Ağız pembe ve sağlıklı diş etleri olmalıdır.

Diş etlerinde kırmızılık ya da ağzının kenarlarında şişlik olmamalıdır. Dudakları, dokununca acımamalı ve şiş olmamalıdır. Dişlerinde tartar birikimi olmamasına ve nefesinin kötü kokmamasına da dikkat edin. Burun temiz ve ıslak olmalıdır. Ayrıca akıntı olmamalı ve dokununca acımamalıdır.

Vücut ve tüyler tüylerde topaklanma, pire ve kene olmamalıdır. Yavru köpeğin tüylerinde elinizi gezdirerek bunu kontrol edebilirsiniz. Normal bir tüy kalın, yağsız, kepeksiz, lekesiz, parlak ve ipeksi olmalıdır. Bacaklar eklemler kontrol edilmelidir.

Ayak parmaklarının aralarını, buralara yerleşebilecek herhangi yabancı bir madde ya da söz konusu olabilecek fazla tüyleri tespit etmek için inceleyin. Tırnaklarının durumuna bakın. Makat, burada şişlik ve bağırsak parazitleri olmamalıdır. Mesela, tenya parçaları pirinç taneleri gibi görünür. Böyle bir durum ile karşılaştığınız takdirde derhal veteriner hekiminiz ile görüşün.

RUTİN MUAYENE

Yavru köpeğinizin İlk veteriner hekim muayenesine olabildiğince fazla bilgi getirin. Bu bilgilere yavru köpeğinizin doğum tarihi ile önceki aşı kayıtlarını da ekleyin.

• Yavru köpeğinizin ilk muayenesinde neler yapılabileceğini biliyor musunuz ?

• Kalp ve nefes alıp verme sesleri için yavru köpeğin göğsünü dinleyecek

• Karnını muayene edecek

• Tüy durumunu kontrol edecek

• Gözlerini, kulaklarını ve ağzını kontrol edecek

• İç parazitler için dışkı örneği alacak

• Detaylı bir diş kontrolü yapacak.

AŞILAR

Yeni doğan yavru köpekler hastalıklarla savaşan antikorları anne sütünden alırlar. Ancak bu antikorlar 6 ila 16 hafta sonunda tükenirler. Aşılama sayesinde yavru köpeğin antikorları kendi kendine üretmesi ve böylece hastalıklar ile savaşması sağlanır. Evcil hayvanlar arasında hastalıklar çok kolay yayılır.

Veteriner hekiminiz size, söz konusu hastalıklardan korunmak için yavru köpeğinizin ihtiyaç duyduğu aşılara yönelik bir zaman çizelgesi önerecektir. Aşıların çoğu bir dizi halinde ve belli bir süre içinde verilir. Bu genellikle 6 ile 16 hafta arasında çeşitli aşıları kapsar.

yavru labrador bakımı adlı yazımızı sonuna kadar okuduğunuz içim teşekkürler

Yavru Labrador Bakımı

Labrador retriever Turkey